Hersteltalent

Ik voorspel de NVvP een grootse toekomst

Soms kun je zo’n plezier hebben aan sociale media. Met veel interesse las ik het Twitteraccount van de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Een man waar ik tot op heden met een mengelmoes van interesse en afschuw naar luisterde. Ik ken namelijk niemand die zo verlekkerd spreekt over opereren in de hersenen als hij. De andere kant is dat hij soms verrassend vooruitstrevend uit de hoek komt en dat gaf me dan weer hoop. Sinds gisteren is de mengelmoes van interesse en afschuw veranderd in zorg…

Het laatste artikel in de Volkskrant waarin Denys wordt geciteerd en dat een aanvulling kreeg vanuit de NVvP had al iets van zorg moeten oproepen als ik er achteraf naar kijk. Natuurlijk krijgt men zo’n artikel eerst te lezen… Waarom die correctie van de NVvP? Zijn laatste twitterberichten verklaren echter alles… Ik vrees dat de persdienst van de NVvP het nog druk krijgt.

Schermafbeelding 2016-06-28 om 22.42.24Schermafbeelding 2016-06-29 om 07.14.12

En een uitsmijter:

Schermafbeelding 2016-06-28 om 22.49.46

Er zit een zorgelijke lijn in zijn berichten die al op het congres van de NVvP hoorbaar was. Wij ‘als psychiatrie’ gaan ons weer bezighouden met de ‘echte’ psychiatrie (lees: met de echte ziekten / stoornissen en hersenafwijkingen) en die toen al niet helemaal lekker voelde, maar die ik om allerlei redenen wel begreep en ook toejuichte. In zijn tweets zet hij deze lijn echter voort met de opmerking dat moeders liefde horen te geven en psychiaters genezen. En zet hij de vraag van Psychosenet of het mogelijk (lees: wenselijk) is om van een menselijke kwetsbaarheid te genezen weg alsof het hier niet over psychiatrie zou gaan.

Deze voorzitter zou wel eens goud waard kunnen worden voor de NVvP. Heel ‘toevallig’ wordt zijn artikel in de Volkskrant gekoppeld aan ernstige incidenten in de psychiatrie. Wereldwijd zie je de de roep van de maatschappij om genezing, dwang en opsluiting groter worden dan ooit daarvoor (zie ook de laatste nieuwsbrief van Mad in America). De broodnodige vernieuwingen in de psychiatrie gaan nu eenmaal minder snel dan gehoopt en wat zou het dan toch heerlijk zijn als de biologische psychiatrie met genezing kan komen, of mensen gewoon opsluit.

Ik denk dat het door allerlei initiatieven (Schizofrenie bestaat niet / de nieuwe GGZ) wankelende NVvP met deze voorzitter een grootse toekomst tegemoet gaat. Laten we hopen dat ik nooit op zijn snijbank terecht kom omdat ik te bang ben geworden voor welke kant de NVvP zich op beweegt… Het enige wat me nog hoop geeft is dat Damiaan zich beroept op een gehackt twitteraccount en dat de stoute interviewers van de Volkskrant hem nooit hebben gesproken, maar geciteerd hebben uit een van zijn artikelen…

 

 

 

 

  • Stichting Hersteltalent
  • Privacy