Hersteltalent

“Eenzaam maar niet alleen”

Vandaag, 4 augustus 2016, was het weer “Een Steekje Los?” dag in Zorgcentrum de Zoute Viever te Oost-Souburg. Anne Mieke Vos en ikzelf waren vol verwachting. De vorige keer waren er zeven bewoonsters, hoe zou het deze keer zijn? Toen we aankwamen in de zaal zaten er al een aantal dames. Tegen half drie stroomde het ineens vol en zaten we met 17 bewoners en bewoonsters. We besloten aan twee tafels het spel te spelen. Eerst werd er koffie en thee gedronken en tegen kwart voor drie gingen we van start. Anne Mieke en Ilona (de activiteitenbegeleidster van Zoute Viever) aan de ene tafel, ik aan de andere. Ik had de eer ook drie bewoners aan mijn tafel te mogen ontvangen.

We hadden twee doosjes met kaarten per tafel en één voor één mochten de dames en heren een kaartje nemen. We begonnen met “Wat vind jij een origineel huwelijksaanzoek?” Mevrouw W. vond zoals het tegenwoordig op tv te zien is, met de man op één knie en een doosje met een ring, wel erg origineel. Meneer K. zou het wel leuk vinden als de vrouw vraagt:” zullen we ringen gaan kopen?”

9200000005219031

Een vraag die tot een mooi gesprek leidde was:” Als je eenzaam bent, kun je geen plezier hebben”. Al gauw kwamen de dames en heren erachter dat er een groot verschil zit tussen eenzaam en alleen. Gelijk werd het boek van koningin Wilhelmina geciteerd “Eenzaam, maar niet alleen”. Een meneer snapte niet dat iemand graag alleen in zijn of haar kamer wilde zijn zonder dat het eenzaam was. De meesten konden hem vertellen dat zij graag een tijd alleen op hun kamer waren, waarna meneer slechts kon knikken en beamen dat het dus wel kon.

Evenals de vorige keer was het weer bijzonder te zien hoe graag de mensen praten over “de dingen des levens”. Dat er elke keer weer mensen zijn die zeggen niet mee te willen doen en er toch bij komen zitten, of op een afstandje mee zitten te luisteren. Of eigenlijk eerst niet mee willen doen vanwege hun “Steekje Los?” maar uiteindelijk toch mee gaan praten.

Het was vanwege de grootte van de groep en de diversiteit in kunnen van de deelnemers en deelneemsters hard werken voor Anne Mieke en mij. Maar, zoals dat heet, moe maar voldaan gingen we weer naar huis. Maar niet zonder dat we beloofd hadden volgende maand weer terug te komen.

Judith Koudijzer, vrijwilliger Stichting HerstelTalent.

  • Stichting Hersteltalent
  • Privacy