Hersteltalent

Herstellen

Morgen is het zover. De expositie van ‘mijn kracht belicht’. Ik ben HerstelTalent enorm dankbaar dat ik hieraan deel mocht nemen. ‘Wat een fijne groep mensen’ en ‘wat valt er veel te leren van elkaar’. Het was heerlijk om mijn krachten te belichten met de andere ‘hersteltalenten’.

Wat ik zeker weer ervaren heb is dat je echt nooit op moet geven. Wat er ook in je leven gebeurd, wat je verhaal ook is en hoe zwaar je het leven soms ook ervaren kan. Er kunnen altijd weer ergens deuren voor je opengaan. Maar ook je eigen krachten zijn zoveel groter dan je denkt. Overal zijn mensen te vinden met het hart op de goede plaats. Alhoewel je soms wel wat tijd nodig hebt om de juiste mensen voor jou tegen te komen. De ene moet daarvoor meer wegen bewandelen dan de andere. Er zijn ook zoveel wegen.

Maar goed. Mij overkomt het al een hele tijd. Wanneer ik mijn hart en intuïtie volg word ik geleid naar wat mij past. Soms moet ik daarvoor angsten overwinnen. Soms wil ik te snel en te veel tegelijk. Maar dan word ik door mijn lichaam vanzelf weer pas op de plaats gezet. Ik probeer steeds meer te genieten van het proces ‘herstellen’. Een hoop ervaringen heb ik inmiddels opgedaan.

Ik heb in herstelprocessen gezeten van een tiental diagnoses op psychiatrisch en fysiek vlak. Voor mij is inmiddels mijn hele verhaal met elkaar verbonden en zijn het geen losse deeltjes meer. Ik werd gestuurd en geleid door allerlei soorten methoden, behandelingen, therapeuten, psychiaters en artsen. Vanuit een reguliere, alternatieve en spirituele visie. En natuurlijk niet te vergeten vanuit de bibtherapie.  Daar zaten goede ervaringen bij maar ook slechte die mijn herstelproces juist weer verlengde.

Zo leer ik steeds meer mijn eigen “herstelverhaal” te vinden en bovenal te vertrouwen op mijn eigen stem in wat goed is voor mij. En op een dag hoop ik al deze ervaringen geïntegreerd te hebben tot een mooi geheel. Zodat mijn herstelverhaal iets waardevols is en van betekenis voor de ander. In deze wereld zijn we volgens mij allemaal wel in een soort van herstel in het mens zijn. Of je nou een psychiatrische diagnose hebt of niet.

Ik heb altijd veel geleerd van mensen die zelf van alles doorleeft hadden. Voor mij zal het nooit verschil maken welke labels er op je geplakt zijn. Ik zie jou als mens en ben vooral benieuwd naar ‘je verhaal’. O ja, en elk verhaal is te herschrijven.

Petra Jobse, vrijwilliger Stichting HerstelTalent

  • Stichting Hersteltalent
  • Privacy