Hersteltalent

Ervaring is de belangrijkste leermeesteres

Een prachtige impressie van een fijne middag met het spel ‘Een steekje los?’ in Zorgcentrum de Zoute Viever te Oost-Souburg:

Wat is het toch bijzonder om 26, bijna 27 te zijn… mijn hele toekomst ligt nog open en ik kan nog zoveel leren! Leren… dat doe je wat mij betreft elke dag. Maar vandaag was een bijzondere leerzame dag. Ik had de eer om samen met collega Judith Een steekje los?’ te spelen met mensen in de Zoute Viever in Oost Souburg. Eén van de stellingen die we besproken hebben in mijn groep was: “Waar ben je dankbaar voor.” Hierop werd verschillend gereageerd. Zo waren mensen dankbaar voor hun kinderen, echtgenoot, voor het leven maar ook voor elk moment. Ik heb me onthouden van stemming, maar ik wil nu graag ‘meedoen’. Ik ben dankbaar voor deze leerzame middag. Nadenken over dankbaarheid is kwetsbaar. Zo wilden er ook mensen niet reageren omdat zij hun dankbaarheid niet wilden delen. Dat mag. Want iedereen mag er zijn in de groep. Zo was het voor sommigen mensen moeilijk om dankbaar te zijn vanwege het verdriet in hun leven. Het mag allemaal. Zomaar een paar quotes: “Als mensen echt om je geven kun je alles tegen ze vertellen, ook je verdriet, je valt hen niet lastig.” “Genieten doe je met geliefden om je heen.” “Alles is individueel…” “Mijn heden is hun verleden” (dat was een doordenkertje speciaal voor mij bedoeld😉 Wat ook voor mij was: “Er is verschil tussen gepraat en geklets…” Waarop ik graag wilde weten of ik aan het praten of kletsen was… De reactie: “Een wijs mens weet tijdig te zwijgen.” Het was bijzonder om te merken dat er openheid en steun in de groep was voor de deelnemers onderling. Ik concludeer met een laatste uitspraak: “Ervaring is de belangrijkste leermeesteres.” Vooral dat meesteres interesseert mij.. Helaas ging het te ver om daar de achtergrond van uit te spitten… Beste deelnemers: Nogmaals dank voor jullie wijze woorden!

Klazine Tuinier, vrijwilliger Stichting HerstelTalent

  • Stichting Hersteltalent
  • Privacy