Hersteltalent

Verbinding

Vandaag schiet tijdens een dag van chaos steeds het woord “Verbinding” door mijn hoofd. Vaak ervaar ik het leven als een puzzel van 2000 stukjes, niet op kleur gesorteerd. Dan hoop ik een stukje te vinden wat past zodat ik toch een gevoel van “zingeving” ervaar. In verbinding komen is voor mij sterk gerelateerd aan zingeving ervaren.
Samen met Ellen druk in de voorbereiding voor de aankomende cursus “Adem in … Adem uit”. Ook hierin draait het om verbinding maken. In het samenwerken, met onze eigen ervaringen en dit verbinden met werkbaar materiaal. En natuurlijk het verbinding leggen met de deelnemers.

Voor mij is “verbinding” een woord wat hoort bij deze tijd. Ik zoek op allerlei plaatsen: In zorg en herstel, in privé en werk, in kunnen, willen en moeten, in steun en zelfregie en in de verbinding van binnen naar buiten. Tevens is mijn hoofd met regelmaat een chaos met allerlei openstaande mapjes waar ik dan door het maken van een mindmap weer wat verbinding in hoop te krijgen.

En dan die laptop met al die mapjes. Ik zou hem graag inzetten voor verbinding maken maar ik verlies er een hoop tijd mee. Regelmatig ben ik op zoek naar verbinding op mijn laptop soms met de ander. Maar meestal ben ik bezig met orde scheppen of gaat mijn tijd deels verloren aan sociale media of de zoektocht naar waardevolle kennis. Dan is er nog een app van school, een nieuw programma van de kinderopvang allemaal gericht op verbinding. Maar eer ik door heb hoe het allemaal werkt ben ik al zo gefrustreerd zodat de verbinding uiteindelijk verloren gaat.

Van een afstand volgde ik het mooie werk wat neergezet werd bij het Wereldcongres “Stemmen horen”. Wat een mooie verbindingen werden daar gemaakt met elkaar en met de media dan ben ik blij dat er gelukkig ook wegen gevonden worden door de chaos heen voor echte verbinding.

In mijn herstel was het van belang met welke woorden ik me ging verbinden.. Lange tijd was mijn enige rol patiënt. Later werd dat cliënt, dat voelde al anders. Maar ik bleef het ervaren als underdog-rol. Wanneer je leven lange tijd om behandelingen, therapie en revalideren draait, lijkt de gewone wereld ver weg zo ook de verbinding met bepaalde rollen zoals student of werknemer. Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat die werelden helemaal niet gescheiden hoeven zijn maar prima naast elkaar kunnen bestaan. Als in die tijd een 2 jaar durende intensieve therapie de naam “Leerjaar persoonlijke ontwikkeling” had gehad dan was mijn leven toch anders verlopen denk ik. Ook had mijn cv er dan heel anders uit gezien.

Taal doet er toe, dus op een dag besloot ik zelf de woorden te kiezen waar ik me mee verbond die mij in mijn eigen kracht hielden. Zo weet ik de verbinding te behouden met “mens” zijn. Dus therapie heet bij mij coaching. Ik ben deelnemer van cursussen en trainingen en soms geef ik er één zelf. Ik heb een personal organiser thuis in plaats van thuis begeleiding die mij helpt in alle chaos en soms help ik mijn vriend en zijn dochter of mijn oudere moeder door hun chaos heen.

Petra Jobse, ervaringsdeskundig medewerker St. HerstelTalent

  • Stichting Hersteltalent
  • Privacy