Hersteltalent

Wat is WRAP en voor wie is het bedoeld?

WRAP (Wellness Recovery Action Plan) is in 1997 ontwikkeld door Mary Ellen Copeland, vanuit haar ervaring met psychische ontwrichting. WRAP is een instrument voor zelfonderzoek, een toevoeging aan alles wat je al weet van jezelf, wat werkt en wat je goed doet. Jij beslist wat je deelt, wanneer en met wie. WRAP is voor iedereen die persoonlijke verantwoordelijkheid wil nemen voor het eigen welbevinden en erachter wil komen wat voor hem of haar werkt. WRAP werkt los van rollen en diagnostische kaders. Het is dus geen signaleringsplan of begeleidingsplan. En je kan met WRAP geen hulpverlening of medicatie vervangen.

Het herstelprogramma van WRAP bestaat uit:

 • Vijf sleutelbegrippen: hoop, persoonlijke verantwoordelijkheid, eigen ontwikkeling, opkomen voor jezelf en steun
 • Een gereedschapskoffer voor een goed gevoel
 • Herstelthema’s die verdieping bieden
 • De zes actieplannen van WRAP:
 1. Dagelijks onderhoudsplan
 2. Triggers
 3. Vroege waarschuwingstekens
 4. Signalen van ontsporing
 5. Crisisplan
 6. Post-crisisplan

Waarom starten met WRAP?

WRAP geeft mensen een instrument in handen om het eigen herstel vorm te geven. Ook medewerkers kunnen een WRAP-cursus volgen. Dit ondersteunt hun eigen welbevinden en kan ertoe bijdragen dat zij zich bewuster worden van de principes van herstelondersteunend werken. Door rollen en diagnostische kaders los te laten werkt WRAP destigmatiserend.

Wetenschappelijk bewijs en Erkende interventie

 • Cook (2011): minder symptomen, meer hoop, hogere subjectieve kwaliteit van leven
 • Jonikas (2011): beter opkomen voor eigen belangen bij ggz-hulpverleners
 • Cook (2013): verminderde zorgvraag en zorgkosten

WRAP is opgenomen in de databank Erkende interventies. De interventie is erkend door de Erkenningscommissie langdurige ggz op 4 maart 2015. De website meldt: De interventie WRAP is op alle onderdelen helder beschreven en goed onderbouwd. Uit Amerikaanse onderzoeken blijkt dat WRAP bijdraagt aan de kwaliteit van leven en een afname van zorgbehoefte en zorggebruik. Resultaten van Nederlands effectonderzoek zijn nog niet beschikbaar.

U kunt meer lezen over WRAP in het artikel Boertien, D., Bakel, M. van en Weeghel, J. van (2012). Wellness Recovery Action Plan in Nederland. Een herstelmethode bij psychische ontwrichting. In: MGv 76-5, p. 276-84. Utrecht: Trimbos-instituut, www.mgvonline.nl. Download het hele artikel hier.

Wilt u een WRAP cursus volgen?

Wanneer u een WRAP cursus wilt volgen houdt dan onze agenda in de gaten. U kunt zich natuurlijk ook opgeven als geïnteresseerde, u ontvangt dan van ons informatie over wanneer er een nieuwe cursus start.

Berichten

OEFENINGEN ZELFSTURING

RUIMTELIJKE ASPECTEN VAN HET ZELF DE MANIER WAAROP JE JEZELF WAARNEEMT DE MANIER WAAROP JE VOOR JEZELF ZORGT DE MANIER WAAROP JE MET JEZELF OMGAAT

Lees verder

Het zijn die pillen die het doen

Ondanks al jaren balen van het ruim 40 jaar verslaafd zijn aan roken, durf ik al 30 jaar geen stoppoging meer te wagen. De faalangst is blijkbaar vele malen sterker dan het balen. Uiteindelijk kreeg ik toch de motivatie en moed om het te proberen door: positieve verhalen van mensen die het gelukt was te stoppen met roken door het medicijn Champix, dat ik steeds meer last kreeg van het rokershoestje en de volledige vergoeding…

Lees verder

Coronawereld, mijn wereld?

Nu we sinds 16 maart te maken hebben met bijzondere maatregelen i.v.m. het coronavirus – en bij mij de eerste schrik en woede wat weggeëbd is – merk ik dat er toch ook voordelen aan deze bijzondere situatie zitten. Voor ik daarop inga wil ik eerst wat meer over mezelf vertellen. Sinds 2005 werk ik aan mijn herstel. Dat lijkt lang, maar aangezien ik in 1962 geboren ben, valt dit best mee. Als ik ergens…

Lees verder
 • Stichting Hersteltalent
 • Privacy