CuckooBlues

Ben jij tussen de 18 en de 30 jaar oud? Kom je uit Zeeland? Word ook ambassadeur van CuckooBlues!

 • Unieke kans om jouw ervaringen met jeugdhulp positief in te zetten
 • Leer advies geven aan zorgorganisaties en gemeenten op basis van jouw verhaal
 • Word een luisterend oor voor jongeren die nu zelf in de jeugdhulp zitten.

Voor wie?

 • Je hebt ervaring met een vorm van jeugdhulp bijv. n.a.v. je thuissituatie, verslaving, of GGZ achtergrond.
 • Je wilt die ervaring nu graag positief inzetten voor anderen. Je bent je eigen weg gegaan en hebt je hulpproces (grotendeels) afgerond.
 • Je hebt tijd, zin en lef om met een groep betrokken gelijkgestemden hiervoor getraind te worden.

Wat zijn de CuckooBlues?

CuckooBlues zijn getrainde ervaringsdeskundigen die weten hoe ze hun eigen ervaringen op een positieve manier kunnen inzetten voor andere jongeren, beleidsmakers of professionals. Zo dragen zij bij aan het verbeteren van de Jeugdhulp.

De training

In de basistraining van 12 bijeenkomsten leer je van een ervaringsdeskundige trainer om je eigen ervaring een positieve plek in je leven te geven. Je leert ook van ervaringen van anderen en vaardigheden om deze ervaring positief te gebruiken. Na de training kan je als luisterend oor of maatje voor een jongere in de jeugdhulp of als adviseur en voorlichter van instellingen en gemeenten aan de slag.

Je krijgt voor de training een selectiegesprek met een CuckooBlues trainer. Daarin wordt bekeken of jij er aan toe bent om aan de training mee te doen. Na de training houden we contact en zorgen we ervoor dat je als maatje of voorlichter naast hulpverleners aan de slag kan binnen gemeenten in Zeeland en dat jij met vragen altijd ergens terecht kunt. Zijn er vragen van bijv. scholen of instanties om een voorlichting te geven over een bepaald thema? Dan bereiden we dat gezamenlijk en op maat voor.

Wat levert het jou op?

 • Unieke en leerzame ervaring waarin je jouw talenten kunt verdiepen
 • Een 12- weekse training met certificaat na afronding
 • Van betekenis kunnen zijn als maatje, meedenker of voorlichter tegen een
  vrijwilligersvergoeding
 • Uitbreiding van je netwerk in Zeeland

We starten de training op 23 februari 2022 en hij eindigt op 18 mei 2022 (4 mei 2022 is geen trainingsdatum!). De training vindt plaats aan de Oranjelaan 19, 4332 VA, Middelburg en start om 18.30 en eindigt om 21.00 uur.

Wil jij je opgeven of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met
projectcoördinatoren Sabine van Zaltbommel / Pietje Baartmans (06-22889296) of info@hersteltalent.nl.

—————————————————————————————————————————————

Dit project is ingediend in het kader van de jaarlijkse Herstelspecial 2021 (Herstelspecial 2021 – Oproep – 28 juli 2021).

Uitleg over project

Een koekoeksjong voelt zich anders dan anderen, is geboren in het ‘verkeerde’ nest. Heeft wellicht zelfs de blues over wat hem overkomt. Hij weet het allemaal niet meer.                                                                                                                                        Veel jongeren die een traject bij jeugdzorg achter de rug hebben zijn stuurloos en richtingloos (geweest), voelen zich anders, net als een koekoeksjong. Dat ze in het traject met jeugdzorg veel kennis hebben opgedaan vergeten ze gemakkelijk. En niet alleen zij, ook andere betrokkenen.                                                                              Wanneer je de blues goed inzet kun je ervaringen van verdriet, pijn en melancholie bewerken tot ervaringskennis. Ervaringskennis die eenmaal deskundig ingezet en overgebracht een beter beeld kan geven van de belevingswereld van jongeren die met jeugdzorg in aanraking komen voor scholieren op middelbare scholen en mogelijk zelfs kan leiden tot significante verbetering van het werk van jeugdzorgprofessionals.

Werkwijze

In het project CuckooBlues willen we jongeren uit Zeeland van 18 – 30 jaar ondersteunen bij het deskundige inzetten van hun eigen ervaringen met jeugdzorg ten behoeven van voorlichtingstrajecten voor middelbare schoolleerlingen en jeugdzorgprofessionals.

Planning

a) In de eerste drie maanden (januari – maart) van 2022 willen we een groep van 8 – 10 jongeren (18 – 30 jaar) die ervaring hebben in de jeugdzorg opleiden om hun ervaring deskundig in te zetten. – Als product willen we hiervoor een lesprogramma opleveren dat in samenwerking met de deelnemers is ontstaan.

b) In de tweede drie maanden (april – juni) willen we minimaal 3 en maximaal 5 voorlichtingstrajecten met de CuckooBlues geven op middelbare scholen.