Een plek waar je je niet hoeft te verantwoorden

2 maart 2021 Irene van de Giessen, Directeur
Ik merk dat hij me niet goed durft aan te kijken

“Dat betekent dat jullie ook moeten verhuizen Irene…”

Ik merk dat hij me niet goed durft aan te kijken. Natuurlijk begrijp ik dat wij ook moeten verhuizen als hij verhuist; HerstelTalent is immers op zijn terrein gehuisvest. Ik kan me ook niet voorstellen dat ik er nog zou blijven zonder hem, de man die zo’n belangrijke rol speelde (en nog steeds speelt) in mijn herstelproces. Ik voel mijn neiging om het voor hem makkelijker te willen maken. Ik hoor mezelf zeggen:

“Natuurlijk verhuizen we Niek, ik ben zo blij voor je dat je je huis goed hebt kunnen verkopen en naar een andere plek kan die beter past bij de levensfase waar je nu in zit.”  

De vraag is hoe ik het voor mezelf makkelijker maak…

De tranen liepen over mijn wangen

In 2015 veranderde mijn leven door een ogenschijnlijk simpele opmerking van mijn coach (Niek Knol), als hij vraagt:

“Is het niet wat als je je bedrijf op mijn adres vestigt? Ik heb nog ruimte over en dan hoef je je niet meer overal te verantwoorden”.

De emoties die me op dat moment overspoelden verbaasden me. De tranen liepen over mijn wangen. Hoezo verantwoorden? Wat bedoelde hij daarmee? Tot ik begreep dat ik er al vanaf mijn geboorte niet vanzelfsprekend had mogen zijn. Het feit dat ik me nu als ervaringsdeskundige opnieuw overal moest bewijzen en uitleg geven over mijn aanwezigheid had veel meer van me gevraagd dan ik zelf had gedacht. Ik besloot de stap te wagen en mijn bedrijf te verhuizen naar een plek waar eigenlijk niet fatsoenlijk met een bus is te komen en die in de verste verte niet lijkt op iets waar je begeleiding kunt krijgen.

Vrije ruimte

Het heeft me geen windeieren gelegd. Al in het eerste jaar bleek dat de mensen die HerstelTalent bezochten zich ‘verwarmden’ aan deze plek midden in de natuur en vlakbij de zee. Juist het gegeven dat het er niet als hulpverleningsinstelling uitzag was menig maal de reden voor mensen om hun vertrouwen uit te spreken. Men voelde zich vrij om een herstelproces aan te gaan. Ik hoefde ook niet meer te vechten om (ergens) te mogen ‘zijn’, mocht me op mezelf concentreren en op wat ik met mijn bedrijf en vak als ervaringsdeskundige wilde. De vrije ruimte die daardoor ontstond heeft geleid tot alles waar HerstelTalent heden ten dage nu voor staat.

Maar wat zag hij het destijds goed

De verhuizing van mijn coach en de problemen die we momenteel ervaren om ergens een plek te vinden om te mogen ‘zijn’ roepen oude angsten op en lekkage van energie. Ik ben inmiddels verder… véél verder…, maar wat zag hij het destijds goed;

Een plek om te mogen zijn en waar je je niet steeds hoeft te verantwoorden is essentieel om te kunnen groeien.

Mijn dank is groot Niek… ik denk dat ik inmiddels ver genoeg ben om met verve te laten zien wie ik ben en met niet meer te verantwoorden op plekken waar dat eigenlijk niet nodig is.

 

Meer berichten

Kennismaken met Josseline Tolhoek – coördinator van het crisiskaartproject
Onze collega Josseline geeft inmiddels al weer een aantal jaar leiding aan het crisiskaartproject. In dit filmpje stelt ze zich […]
Alsjeblieft… blijf spreken…
Vol verbijstering zit ik te luisteren. Ik ben – op mijn verzoek – in gesprek met een collega. Ik wil […]
Congres netwerkpsychiatrie
Afgelopen donderdag 27 mei zat Irene van de Giessen samen met Niels Mulder het congres Netwerkpsychiatrie voor. Alle beelden van […]
Niet-perfect is juist perfect
…Maar Klazine, als mensen onzeker zijn hè, dan trekken ze zich terug als ze het gevoel hebben dat ze ernaast […]
Vrijheid
Mensen die in stilte lijden en klem zitten Eén van de belangrijkste en mooiste aspecten van mijn werk als ervaringsdeskundige […]